Goritchy

Alles wat je moet weten over anticonceptie en de mondhygiëne

Geplaatst op

Heeft anticonceptie invloed op de mondhygiëne? Ja zeker, dit heeft indirect invloed op de gezondheid van de mond door je hormonen. Het slikken of andere vormen van hormonale anticonceptie hebben verschillende voor- en nadelen en kunnen bijwerkingen hebben. Hormonen hebben invloed op lichaamsveranderingen, je stemming, emoties, je eetlust en de algehele gezondheid van de vrouw, inclusief de gezondheid van de mond. 

Hoe hormonale veranderingen en schommelingen je mondhygiëne beïnvloed 

Door grote schommelingen van oestrogeen en progesteron tijdens bepaalde fases in je leven, zoals de puberteit, PMS, zwangerschap, anticonceptie en de menopauze, krijgen sommige vrouwen last van tandvleesontsteking-achtige symptomen, zoals gezwollen of bloedend tandvlees.  De ontsteking die gepaard gaat met tandvleesontsteking kan zelfs verder gaan dan de gezondheid van de glimlach van een vrouw – tandvleesontsteking is in verband gebracht met een verhoogd risico op diverse andere gezondheidsproblemen.  

Hoe kan anticonceptie verbonden zijn met de gezondheid van de mond? 

In hormonale anticonceptie zitten hormonen die een ingrijpend effect kunnen hebben op het lichaam. Als er grote hormonalen schommelingen optreden, kun je last krijgen van tandvleesaandoeningen. Het tandvlees is in deze periode namelijk gevoeliger en kan makkelijk onrustig worden. Als je al last hebt van ginivitis (beginstadium van een tandvleesontsteking) loop je een groter risico op ergere tandvleesproblemen. 

Gebruik je hormonale anticonceptie zorg dan voor een goede mondhygiëne

Uiteraard moet je je gebit altijd goed onderhouden, maar als je hormonale anticonceptie gebruikt geef je mond dan net dat beetje extra aandacht. Poets je tanden minimaal 2x per dag, gebruik flosdraad en ragers, ga regelmatig langs de tandarts in Zoetemeer en de mondhygiënist. Voor een zo optimaal mogelijke mondhygiëne raden we je daarnaast aan niet te roken, op te letten met het eten en drinken van suikerhoudende middelen en een half uurtje na het eten pas je tanden te poetsen. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Ontdek de wereld van cosmetische behandelingen! Van facelifting tot botox en fillers, deze procedures bieden verbetering van uiterlijk en zelfvertrouwen. Leer over de nieuwste trends en technieken voor een frissere uitstraling en een jeugdiger voorkomen. Maak kennis met de mogelijkheden en vind de perfecte behandeling voor jouw wensen.

Contactgegevens

Via info @ goritchy.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden