Goritchy

Amandelstenen: Wat ze zijn en hoe er van af te komen

Geplaatst op

Amandelstenen zijn harde witte of gele formaties die zich op of in de amandelen bevinden. Het is gebruikelijk dat mensen met amandelstenen zich niet eens realiseren dat ze die hebben. Tonsilstenen zijn niet altijd gemakkelijk te zien en ze kunnen variëren van rijst tot de grootte van een grote druif. Tonsilstenen veroorzaken zelden grotere gezondheidscomplicaties. Soms kunnen ze echter uitgroeien tot grotere formaties die je amandelen kunnen doen opzwellen, en ze hebben vaak een onaangename geur. In dit blog leggen we uit wat amandelstenen zijn en hoe je er van af kan komen.

Wat veroorzaakt amandelstenen?

Je amandelen bestaan uit spleten, tunnels en kuilen die amandelcrypten worden genoemd. Verschillende soorten afval, zoals dode cellen, slijm, speeksel en voedsel, kunnen in deze zakken vast komen te zitten en zich ophopen. Bacteriën en schimmels voeden zich met deze opbouw en veroorzaken een vieze geur.

Na verloop van tijd verhardt het puin tot een amandelsteen. Sommige mensen hebben slechts één amandelsteen, terwijl anderen veel kleinere formaties hebben. Je tandarts kan je verder informeren over amandelstenen.

Mogelijke oorzaken van amandelstenen zijn onder andere:

 • slechte mondhygiëne
 • grote amandelen
 • chronische sinuskwesties
 • chronische amandelontsteking (ontstoken amandelen)

Symptomen van amandelstenen

Hoewel sommige amandelstenen moeilijk te zien zijn, kunnen ze toch merkbare symptomen veroorzaken. Symptomen van amandelstenen kunnen onder meer zijn:

 • Slechte adem
 • keelpijn
 • moeite met slikken
 • oorpijn
 • aanhoudende hoest
 • gezwollen amandelen
 • witte of gele viezigheid op de amandelen

Kleinere amandelstenen, die vaker voorkomen dan grote, mogen geen symptomen veroorzaken.

Voorkomen van amandelstenen

Als je last van amandelstenen hebt, kunnen deze regelmatig voorkomen. Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om ze te voorkomen. Deze stappen omvatten:

 • Een goede mondhygiëne, inclusief het reinigen van de bacteriën van de achterkant van je tong bij het poetsen van je tanden.
 • stoppen met roken
 • gorgelen met zout water
 • veel water drinken om gehydrateerd te blijven

Amandelstenen verwijderen

De meeste amandelstenen zijn onschadelijk, maar veel mensen willen ze verwijderen omdat ze slecht kunnen ruiken of ongemak kunnen veroorzaken. Behandelingen variëren van thuisremedies tot medische procedures.

Gorgelen

Krachtig gorgelen met zout water kan het ongemak in de keel verlichten en kan helpen om de amandelstenen te verwijderen. Zout water kan ook helpen om de chemische samenstelling van je mond te veranderen.

Hoesten

Misschien ontdek je eerst dat je amandelstenen hebt als je er een hoest. Hard hoesten kan helpen om amandelstenen los te maken.

Handmatig verwijderen

Het is niet aan te raden om de stenen zelf te verwijderen met harde voorwerpen zoals een tandenborstel. je amandelen zijn zachte weefsels, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn. Het handmatig verwijderen van amandelstenen kan riskant zijn en tot complicaties leiden, zoals bloedingen en infecties. Als je iets moet proberen, is het gebruik van een wattenstaafje de beste keuze.

Gerelateerde berichten

Over ons

Ontdek de wereld van cosmetische behandelingen! Van facelifting tot botox en fillers, deze procedures bieden verbetering van uiterlijk en zelfvertrouwen. Leer over de nieuwste trends en technieken voor een frissere uitstraling en een jeugdiger voorkomen. Maak kennis met de mogelijkheden en vind de perfecte behandeling voor jouw wensen.

Contactgegevens

Via info @ goritchy.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden