Goritchy

Deze zorgkosten mag je aftrekken van de belasting

Geplaatst op

Bepaalde zorgkosten mag je van je inkomstenbelasting aftrekken, waarvan je rond april altijd aangifte doet. Hierdoor zal je minder belasting betalen of in sommige gevallen zelfs geld terugkrijgen. In dit artikel vind je meer informatie over welke kosten van de belasting aftrekbaar zijn. Houd je vragen over na het lezen van dit artikel of wil je graag meer informatie? We adviseren dan om contact op te nemen met de Belastingdienst of je belastingadviseur.

Specifieke zorgkosten

Uitsluitend specifieke zorgkosten zijn af te trekken van de belasting. Niet alle kosten zijn aftrekbaar en je hebt alleen kans om een vergoeding te krijgen als de kosten in het jaar zijn betaald waarover je aangifte doet. Verder moeten de kosten ook boven de inkomensdrempel uitkomen.

Aftrekbare zorgkosten

De zorgkosten die van de belasting aftrekbaar zijn vind je onder de persoonsgebonden aftrekmogelijkheden in je belastingaangifteformulier. Zorgkosten die onder het eigen risico vallen zijn bijvoorbeeld niet aftrekbaar, raadpleeg daarom de website van de Belastingdienst voor alle voorwaarden voor aftrek. Onder meer de volgende zorgkosten zijn aftrekbaar mits je zorgverzekering deze kosten niet vergoed heeft:

  • Medische hulp, zoals van een tandarts, fysiotherapeut of een andere specialist
  • Medische hulpmiddelen, zoals steunzolen of een aanpassing aan een auto of fiets
  • Medicijnen die voorgeschreven zijn door een arts
  • Ingeschakelde gezinshulp door ziekte
  • Extra uitgaven i.v.m. dieet dat medisch voorgeschreven is
  • Extra uitgaven voor kleding of beddengoed
  • Kosten voor vervoer naar een arts of ziekenhuis
  • Extra kosten voor vervoer naar arts of ziekenhuis door ziekte of handicap
  • Kosten voor vervoer naar partner of kinderen door ziekte

Op de website van de Belastingdienst bereken je heel gemakkelijk het bedrag dat je van je zorgkosten af mag trekken. Bewaar alle bonnetjes en afschriften goed, zodat je alle extra uitgaven kunt terugvragen. Vervolgens kun je met de berekening van het aftrekbare bedrag heel eenvoudig verschillende zorgverzekeringen vergelijken op verzekering.nl. Kies de polis waarbij je alle noodzakelijke behandelingen vergoed krijgt, een gunstige premie betaalt en je gebruik kan maken van aftrekbare zorgkosten.

Inkomensdrempel 2019 voor belastingaftrek

De drempel voor 2019 om specifiek zorgkosten van je belasting af te trekken is afhankelijk van je inkomen en of je een partner hebt.

Als je alleen bent en je jaarlijkse inkomen tussen de € 7.739,- en € 41.107,- ligt, dan is de drempel 1,65% van het inkomen. Verdien je meer dan € 41.107,- per jaar, dan is de drempel € 679,- + 5,75% van het bedrag boven € 41.107,-.

Heb je een partner, dan moeten de specifieke zorgkosten en het inkomen bij elkaar opgeteld worden. Het verschil ten opzichte van als je geen partner hebt, is dat de laagste grens is vastgesteld op € 15.478,- in plaats van € 7.739,-. Dat betekent dat de drempel 1,65% van het inkomen bedraagt als jullie samen tussen de € 15.478,- en € 41.107,- per jaar verdienen. Als jullie meer dan € 41.107,- per jaar verdienen, dan is de drempel hetzelfde.

Praktijkvoorbeeld

Ik verdien € 24.000,- per jaar, dan bedraagt de drempel 1,65% = 396. De zorgkosten die ik meer dan € 396,- heb gemaakt mag ik aftrekken van de belasting.

Medische hulp tandarts :                              € 350,-
Medicijnen voorgeschreven door arts:  € 120,-
Kosten voor vervoer naar ziekenhuis:    € 50,-

Totaal:                                                                 € 520,-

De aftrekbare kosten bedragen dan 520 – 396 = € 124,-. Het nettobedrag dat je terug kunt krijgen bedraagt dan 40,85% van € 124,- = € 50,65.

Gerelateerde berichten

Over ons

Ontdek de wereld van cosmetische behandelingen! Van facelifting tot botox en fillers, deze procedures bieden verbetering van uiterlijk en zelfvertrouwen. Leer over de nieuwste trends en technieken voor een frissere uitstraling en een jeugdiger voorkomen. Maak kennis met de mogelijkheden en vind de perfecte behandeling voor jouw wensen.

Contactgegevens

Via info @ goritchy.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden