Goritchy

Eten en chemotherapie

Geplaatst op

Aangezien chemotherapie het immuunsysteem verzwakt, zijn er dan voedingsmiddelen die je zou moeten vermijden tijdens de chemotherapie? Er wordt namelijk ook verteld dat mensen grapefruit moeten vermijden als bepaalde medicijnen gebruiken. In deze blog vertellen we over voeding en kanker

Voedselveiligheid

Als eerste moeten mensen die chemotherapie krijgen, rekening houden met de voedselveiligheid. Dit is natuurlijk voor iedereen belangrijk, maar in verband met het zwakkere immuunsysteem is het voor mensen met chemotherapie cruciaal. Zorg dat de handen altijd zijn gewassen bij het (bereiden van) eten, kook voedingsmiddelen lang genoeg zodat de bacteriën doodgaan en gebruik nooit hetzelfde bord voor verschillende soorten rauwe vlees of vis. 

Hoe zit het met supplementen?

Over het algemeen in het verstandig om het gebruik van voedingssupplementen te minimaliseren tijdens chemotherapie. Dit geldt niet voor alle voedingssupplementen. Als je tijdens de behandeling bepaalde supplementen wilt gebruiken, overleg dit dan met de oncoloog voordat je iets inneemt. Voedingssupplementen die sterk geconcentreerde vormen van voedsel of drank bevatten moeten worden vermeden bij borstkanker. 

Misselijkheid

Een veelvoorkomende bijwerking van chemotherapie is misselijkheid. Zijn er voedingsmiddelen of manieren ontvang de misselijkheid af te komen? De volgende tips kunnen je helpen bij het omgaan met misselijkheid die gepaard gaat met chemotherapie: 

–       Neem medicijnen tegen misselijkheid precies zoals voorgeschreven. Veel mensen maken de fout om de medicijnen pas te nemen tot ze misselijk zijn. Misselijkheid is een stuk makkelijker te voorkomen dan te stoppen wanneer het begint. Medicijnen kunnen hierbij helpen. 

–       Probeer voedsel te eten zonder sterke geur. Sterke voedsel geuren kunnen misselijkheid verergeren. Probeer droog en neutraal voedsel zoals crackers, toast, havermout en yoghurt.

–       Maak voor elke maaltijd een korte wandeling om wat frisse lucht te krijgen. –       Drink koude, heldere vloeistoffen. Sommige mensen vinden dat bruisend water met een scheutje sap de maag kalmeert.

Gerelateerde berichten

Over ons

Ontdek de wereld van cosmetische behandelingen! Van facelifting tot botox en fillers, deze procedures bieden verbetering van uiterlijk en zelfvertrouwen. Leer over de nieuwste trends en technieken voor een frissere uitstraling en een jeugdiger voorkomen. Maak kennis met de mogelijkheden en vind de perfecte behandeling voor jouw wensen.

Contactgegevens

Via info @ goritchy.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden