Goritchy

Kosten van een uitvaart en inspirerende bespaartips

Geplaatst op

Een uitvaart is een moment van rouw en afscheid nemen, maar ook een gelegenheid om het leven van een dierbare te vieren. De kosten van een uitvaart kunnen echter hoog oplopen, wat in een emotionele tijd extra druk met zich mee kan brengen. Gelukkig zijn er tal van manieren om de kosten te beïnvloeden, zonder afbreuk te doen aan de waardevolle herinnering aan de overledene.

De gemiddelde kosten

De kosten van een uitvaart variëren sterk, afhankelijk van de gemaakte keuzes. Landelijk gezien ligt het gemiddelde rond de €3.000 à €4.000 voor een crematie en €6.000 à €7.000 voor een begrafenis. De grootste kostenposten zijn de uitvaartondernemer, de kist of urne, de rouwkaart, de begraafplaats of het crematorium en de catering.

Inspirerend besparen

De kosten drukken hoeft niet te betekenen dat je concessies moet doen aan een respectvol en persoonlijk afscheid. Met een beetje creativiteit en flexibiliteit zijn er diverse manieren om te besparen:

 1. Crematie of begrafenis

Een crematie is doorgaans een stuk goedkoper dan een begrafenis. Dit komt mede doordat er geen kosten zijn voor een grafmonument en onderhoud.

 1. Vergelijk en vind de beste deal

Vraag offertes op bij verschillende uitvaartondernemers. De tarieven kunnen per aanbieder fors verschillen. Kijk ook kritisch naar de inbegrepen diensten en bespreek extra wensen duidelijk.

 1. Doe-het-zelf of alternatieven

Er zijn diverse taken die je zelf kunt uitvoeren, zoals het schrijven van rouwkaarten, het maken van bloemstukken of het regelen van de catering. Je kunt ook op zoek gaan naar alternatieve locaties voor de afscheidsceremonie, zoals een gemeenschapshuis of een mooie plek in de natuur.

 1. Kies een eenvoudige kist of urne

Kisten en urnen zijn er in alle soorten en prijsklassen. Je hoeft niet te kiezen voor het duurste model om een respectvol afscheid te nemen. Er zijn prachtige, eenvoudige kisten en urnen te vinden voor een lagere prijs.

 1. Digitale rouwkaart

Een digitale rouwkaart is een milieuvriendelijk en goedkoper alternatief voor gedrukte kaarten. Je kunt deze eenvoudig zelf ontwerpen en versturen via e-mail of sociale media.

 1. Afscheid thuis

Thuis afscheid nemen kan een intieme en persoonlijke manier zijn om te rouwen. Je bespaart hiermee op de kosten van een afscheidslocatie en kunt de ceremonie geheel naar eigen wens invullen.

 1. Subsidiemogelijkheden

In sommige gevallen is er een uitvaartverzekering of subsidiemogelijkheid van de gemeente. Informeer hiernaar bij je verzekeringsmaatschappij of de gemeente waar de overledene woonde.

Een waardevol afscheid

Onthoud dat de kosten niet het belangrijkste aspect zijn van een uitvaart. Het gaat om het creëren van een waardevolle herinnering aan de overledene en een moment van troost voor de nabestaanden. Door bewust om te gaan met de uitvaartkosten, kun je een respectvol en persoonlijk afscheid nemen dat past binnen jouw budget.

Extra tips:

 • Betrek de familie en dierbaren bij het bespreken van de uitvaartwensen en de mogelijkheden om te besparen.
 • Er zijn diverse online tools en websites die je kunnen helpen bij het vergelijken van uitvaartondernemers en het plannen van een uitvaart.
 • Neem de tijd om te rouwen en steun te zoeken bij familie, vrienden of professionele hulpverleners.
 • Ga voor professionele hulp die je kunnen helpen bij de juiste keuzes maken. Bij Ellen Stutje Uitvaartzorg in Amstelveen kun je bijvoorbeeld terecht voor al je hulp en keuzes.

Een uitvaart hoeft geen financiële last te zijn. Met een beetje planning en creativiteit kun je een mooi en persoonlijk afscheid nemen dat past binnen jouw budget.

Gerelateerde berichten

Over ons

Ontdek de wereld van cosmetische behandelingen! Van facelifting tot botox en fillers, deze procedures bieden verbetering van uiterlijk en zelfvertrouwen. Leer over de nieuwste trends en technieken voor een frissere uitstraling en een jeugdiger voorkomen. Maak kennis met de mogelijkheden en vind de perfecte behandeling voor jouw wensen.

Contactgegevens

Via info @ goritchy.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden