Geplaatst op
Wanneer je kind een spraakstoornis heeft, is het maar wat fijn dat er professionele hulp is waarmee de stoornis behandeld kan worden, zodat hij of zij in de toekomst zich beter kan uitdrukken. Dat is erg belangrijk in onze maatschappij waarin snelle communicatie de norm is. In deze blog geven we je een aantal tips om thuis de spraak van je kind te trainen. Lees snel verder en ontdek ze allemaal. Logopedie Groningen is de expert bij uitstek om je te adviseren over de logopedie voor je kind.
De juiste setting
Thuis de juiste setting creëren om de spraak te stimuleren is erg belangrijk. Maar hoe doe je dat? We geven je 4 tips waarmee je goed uit de voeten kunt en goede resultaten kunt halen.
Stimuleer het gesprek
Hou regelmatig vertelsessies met je kind. Stel open vragen, zoals: wat zou je doen als je een grote ezel in je achtertuin zou zien? Door een gedetailleerd antwoord uit te lokken, moedig je je kind aan om zijn of haar ideeën te uiten. Open vragen scheppen een sfeer van veiligheid, het antwoord kan niet fout zijn, er is geen ja of nee.
Luister goed
Geef je kind een speelgoedtelefoon. Op deze manier kun je doen alsof je aan het bellen bent, zo stimuleer je de fantasie en de spraakvermogens.
Stilte
Soms vindt de communicatie plaats tussen de zinnen die uitgesproken worden door jou. Bouw dus voldoende stilte in, zo heeft je kind alle tijd om de woorden te zeggen. Soms heeft hij of zij er wat langer voor nodig.
Samen lezen
Lezen is een van de effectiefste methoden om de taalvaardigheid van je kind te trainen. Stel vragen over de plaatjes in het kinderboek. Ook nu weer open vragen gebruiken, zodat kinderen lekker open kunnen vertellen over hun ervaringen. Een boek over vervoersmiddelen kan aanleiding zijn voor je kind om te vertellen over zijn of haar ervaringen met trein. De leukste en meest waanzinnige fantasieverhalen zullen de revue passeren, maar ook waargebeurde situaties worden herbeleefd en verteld.
Herhaling
Je kind wil vaak hetzelfde verhaal horen, dat komt voort uit een behoefte aan veiligheid. Het verhaal wordt als het ware een oude bekende voor je kind, de vertrouwdheid ermee zorgt voor een goede methode om de spraak te oefenen. Hetzelfde verhaal kan trouwens steeds op een andere manier verteld worden en biedt zo telkens mogelijkheden om de fantasie en de spraak te trainen.
Objecten
Als je efficiënt wilt oefenen met je kind, is het een goed idee om een gedeelte van de kamer hiervoor in te richten. Zorg dan dat er zo weinig mogelijk afleiding is. Objecten in dit deel van de kamer moeten zo onopvallend mogelijk zijn, dat maakt dat je kind minder snel afgeleid is. Creëer rust, dat is belangrijk.
Muziek en dans
Om de spraak te oefenen is beweging en dans een goed hulpmiddel. Kinderen houden van liedjes, muziek en dans. Daarbij is het een stimulans voor het geheugen. Liedjes en rijmpjes zijn ook een uitstekende manier om van de ene activiteit naar de andere over te gaan. Sommige kinderen hebben moeite om te switchen tussen de verschillende activiteiten, een liedje of rijmpje kan als teken dienen, waardoor de overgang tussen de activiteiten makkelijker wordt.